Αποκόλληση Αμφιβληστροειδούς

Αποκόλληση Αμφιβληστροειδούς Αποκόλληση Αμφιβληστροειδούς

Τι είναι ο αμφιβληστροειδής

Φανταστείτε ότι το μάτι σας είναι σαν την φωτογραφική μηχανή, και ο αμφιβληστροειδής είναι το φιλμ. Ο αμφιβληστροειδής είναι ένα λεπτό στρώμα νευρικού ιστού που καλύπτει το εσωτερικό του ματιού. Οι ακτίνες από το φως μπαίνουν μέσα στο μάτι και εστιάζονται μέσω του φακού, επάνω στον αμφιβληστροειδή.

Ο αμφιβληστροειδής παράγει μια εικόνα, η οποία στέλνεται μέσω του οπτικού νεύρου στον εγκέφαλο για μετάφραση. Είναι σαν το φιλμ της κάμερας που το βάζουμε στο ειδικό μηχάνημα για να εκτυπώσουμε τις φωτογραφίες.

Apokollisi

Τι είναι αποκόλληση αμφιβληστροειδούς ;

Αποκόλληση αμφιβληστροειδούς συνήθως αναπτύσσεται σε μάτια των οποίων ο αμφιβληστροειδής είναι ευαίσθητος και στον οποίο δημιουργείται μια οπή ή σχισμή. Αυτό επιτρέπει στο υγρό που βρίσκεται μέσα στο μάτι, να εισχωρήσει κάτω από αυτόν, κάνει αδύναμη την σύνδεση του αμφιβληστροειδούς με τους υποκείμενους ιστούς και έτσι ο αμφιβληστροειδής αποκολλάται - όπως η ταπετσαρία ξεκολλάει από έναν βρεγμένο τοίχο.

Όταν αποκολληθεί ο αμφιβληστροειδής, τότε δεν μπορεί να παράγει καθαρή εικόνα από τις εισερχόμενες ακτίνες φωτός και έτσι η όραση γίνεται θολή και σκοτεινή.

Apokollisib

Ποιος είναι σε μεγαλύτερο κίνδυνο για αποκόλληση αμφιβληστροειδούς;

Η αποκόλληση αμφιβληστροειδούς είναι πιο συχνή στους μύωπες μέσης ηλικίας. Ωστόσο, είναι πολύ σπάνιο και μόνο ο 1:10.000 προσβάλλεται. Είναι σπάνιο σε νέους.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Το πιο συχνό σύμπτωμα είναι μια σκιά, σαν κουρτίνα, που εκτείνεται διαγώνια στο οπτικό πεδίο του ματιού. Μπορεί επίσης να βλέπετε λάμψεις και/ή μια ξαφνική εμφάνιση από μαύρα στίγματα που αιωρούνται στον αέρα. Πολλοί άνθρωποι έχουν φωταψίες ή μαύρα στίγματα, αλλά αυτό δεν είναι κατ’ ανάγκη και αιτία πανικού. Ωστόσο, εάν αυτά είναι πολύ σοβαρά και φαίνεται να επιμένουν ή όραση σας μειώνεται, τότε πρέπει να εξεταστείτε από οφθαλμίατρο.

Ποια είναι η θεραπεία;

Εάν διαγνωσθεί η ρωγμή του αμφιβληστροειδούς νωρίς, τότε αυτή αντιμετωπίζεται μόνο με λέιζερ. Το λέιζερ συνήθως γίνεται με σταγόνες αναισθητικού.

Αν υπάρχει παραμελημένη κατάσταση (δεν έχετε πάει στον οφθαλμίατρο σας νωρίς) και η ρωγμή έχει δημιουργήσει αποκόλληση, τότε η χειρουργική επέμβαση είναι απαραίτητη για να τοποθετηθεί ο αμφιβληστροειδής στην αρχική του θέση. Αυτό το χειρουργείο συνήθως γίνεται με αναισθησία.

Στο 90% των περιπτώσεων, ο αμφιβληστροειδής μπορεί να διορθωθεί με μια μόνο επέμβαση.

Η επέμβαση δεν προκαλεί συνήθως πολύ πόνο, αλλά το μάτι σας θα είναι ευαίσθητο και κόκκινο για μερικές μέρες μετά την επέμβαση.

Η όραση σας θα είναι θολή για μερικές εβδομάδες μετά την επέμβαση. Πρέπει να καταλάβετε ότι ο οφθαλμίατρος που κάνει αυτήν την επέμβαση δεν βγάζει το μάτι έξω από την θέση του για να το χειρουργήσει.

Πόση όραση πρέπει να περιμένω ότι θα αποκατασταθεί;

Αυτό εξαρτάται από την έκταση της αποκόλλησης του αμφιβληστροειδούς και πόσο καιρό υπήρχε η αποκόλληση.

Η σκιά που δημιουργήθηκε από την αποκόλληση θα εξαφανιστεί συνήθως όταν ο αμφιβληστροειδής τοποθετηθεί ξανά στη θέση του. Εάν έχει αποκολληθεί και η ωχρά κηλίδα πριν την επέμβαση τότε η ικανότητα σας να βλέπετε λεπτομέρειες έχει πάθει ζημιά και αυτό δεν μπορεί να αποκατασταθεί πλήρως.

Τι γίνεται μετά την επέμβαση;

Θα σας ζητηθεί να κάνετε τις συνήθεις εργασίες σας ως συνήθως από την επομένη της επέμβασης, αν και μερικές φορές θα σας ζητηθεί να έχετε το κεφάλι σας σε συγκεκριμένη θέση για να βοηθηθεί η επούλωση. Ο οφθαλμίατρος σας θα σας δώσει
οφθαλμικές σταγόνες για να χρησιμοποιείτε για μερικές εβδομάδες. Θα σας δοθούν και οδηγίες τις οποίες πρέπει να ακολουθείτε πιστά.

Τι μπορεί να συμβεί εάν δεν κάνετε την επέμβαση και ο αμφιβληστροειδής δεν τοποθετηθεί πίσω στην θέση του;

Ο αμφιβληστροειδής θα αποκολληθεί πλήρως και θα χάσετε την όραση σας πλήρως (τόσο την περιφερική όσο και την κεντρική) πράγμα που σημαίνει τύφλωση.

Μπορεί η αποκόλληση να προληφθεί;

Εάν έχετε οικογενειακό ιστορικό αποκόλλησης αμφιβληστροειδούς, ή ο οφθαλμίατρος σας έχει βρει ευαίσθητες περιοχές στον αμφιβληστροειδή σας, τότε μπορεί να χρειαστεί προφυλακτικό λέιζερ.

Αποκόλληση δεν μπορεί να γίνει όταν κουράζετε τα μάτια σας όπως λόγω διαβάσματος, ούτε εάν σκύβετε ή σηκώνετε βάρη.

Τι συμβαίνει με το άλλο μάτι;

Εάν είχατε αποκόλληση αμφιβληστροειδούς στο ένα μάτι, είστε σε αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσετε το ίδιο και στο άλλο. Αλλά η πιθανότητα να συμβεί αυτό είναι μόνο 1:10.

Εάν έχετε κάποιες ερωτήσεις και απορίες σχετικά με τα παραπάνω, παρακαλώ ρωτήστε τον οφθαλμίατρο σας, κο Κ. Χατζηνικόλα.

Κωνσταντίνος Γ. Χατζηνικόλας, MD

Κωνσταντίνος Γ. Χατζηνικόλας, MD

Χειρουργός Οφθαλμίατρος
Ειδικευθείς στη Μεγάλη Βρετανία
Εξειδικευθείς στην αντιμετώπιση της Διαβητικής Αμφιβληστροειδοπάθειας και της Ηλικιακής Εκφύλισης της Ωχράς κηλίδας. (Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Newcastle - Αγγλία)

Copyright 2024 - All Rights Reserved

Ο Σχεδιασμός και η Ανάπτυξη της ιστοσελίδας έγινε από την RodosWebs