"Εποχιακές αλλεργίες των ματιών μας", άρθρο του χειρουργού οφθαλμίατρου κ.Κωνσταντίνου Γ. Χατζηνικόλα στο περιοδικό Θεραπευτής

Εποχιακές αλλεργίεςΓι’ αυτούς που υποφέρουν από αλλεργίες, ο ξηρός αέρας και η εκρηκτική εμφάνιση της γύρης από τον Απρίλιο ως τον Αύγουστο, ανοίγουν ένα πόλεμο στα μάτια.

Ο συνδυασμός των λουλουδιών και της σκόνης, μαζί με το ανοσολογικό σύστημα του ανθρώπινου οργανισμού δημιουργούν πολλά προβλήματα στα μάτια κάθε άνοιξη.

Η γύρη των λουλουδιών των φυτών και η σκόνη, αρχίζουν μια αλλεργική αντίδραση όταν κάνουν την εμφάνιση τους στην βλεννώδη επιφάνεια των ματιών, μύτης, και πνευμόνων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για εκείνους που έχουν ξανακάνει γενικά αλλεργίες, ο κίνδυνος να αναπτύξουν εποχιακές αλλεργίες είναι μεγαλύτερος από κάποιον που δεν έχει εμφανίσει ξανά άλλες αλλεργίες.

Η γύρη των δέντρων τον Απρίλιο και Μάιο, τα αλλεργιογόνα από το γρασίδι τον Ιούνιο και Ιούλιο, και η γύρη των αγριόχορτων τον Ιούλιο και Αύγουστο, αποτελούν μια σειρά 5 μηνών από αλλεργιογόνα που προσβάλλουν τα μάτια.

Η εποχιακή αλλεργική επιπεφυκίτιδα περιλαμβάνει φλεγμονή του επιπεφυκότα, με κνησμό- φαγούρα, δακρύρροια και ερυθρότητα των οφθαλμών και μερικές φορές με πολλές τσίμπλες.

Σχεδόν το 80-90 % των ασθενών, εάν ερωτηθούν σχολαστικά, αναφέρουν ότι έχουν -ταυτόχρονα με τη μύτη- ενοχλήματα και από τα μάτια. Σχεδόν οι μισοί ασθενείς είναι παιδιά. Το 80 % των ασθενών είναι κάτω των 30 ετών.

Εποχιακή φλεγμονή, ξηροφθαλμία ή σοβαρή φλεγμονή;

Μερικές φορές μπορεί να γίνει σύγχυση μεταξύ της ξηροφθαλμίας και της εποχιακής αλλεργίας. Είναι βασικό να ξεχωρίσουμε την ξηροφθαλμία από την εποχιακή αλλεργία γιατί η θεραπεία είναι εντελώς διαφορετική.

Πρέπει να δίνουμε έμφαση στις καιρικές συνθήκες. Για παράδειγμα ο αριθμός των περιστατικών τείνει να είναι μικρότερος όταν βρέχει γιατί τα αλλεργιογόνα έχουν απομακρυνθεί.

Τις μέρες που φυσάει, είναι πιο ενοχλητικό γιατί η γύρη μεταφέρεται με τον αέρα και η πιθανότητα να έρθει σε επαφή με τα μάτια, τη μύτη και τους πνεύμονες είναι αυξημένη. Όταν ο καιρός είναι καλός την άνοιξη, οι άνθρωποι τείνουν να αφήνουν τα παράθυρά τους ανοικτά το βράδυ. Δυστυχώς, τότε είναι που τα αλλεργιογόνα μπορεί να μπουν μέσα στο σπίτι και να δημιουργήσουν προβλήματα. Τα αλλεργιογόνα είναι πολύ πιο αυξημένα τις πρώτες πρωινές ώρες (μεταξύ 4 – 6).

Πρέπει να αποφεύγουμε να τρίβουμε τα μάτια γιατί δημιουργούμε φαύλο κύκλο. Ο καθαρισμός του πατώματος στα σπίτια μας πρέπει να γίνεται με βρεγμένο πανί αντί να σκουπίζεται, γιατί αλλιώς τα αλλεργιογόνα που μπήκαν στο σπίτι με τα παπούτσια μπορεί να ανέβουν στον αέρα και να προκαλέσουν συμπτώματα.

Μερικές φορές είναι απαραίτητη και η χρήση σταγόνων κορτιζόνης, αν οι άλλες θεραπείες δεν είναι αποτελεσματικές, αλλά οι ασθενείς πρέπει να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες του οφθαλμίατρού τους, γιατί η παρατεταμένη χρήση τους μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της πίεσης του ματιού ή και καταρράκτη.

Καταλήγοντας, συμπεραίνουμε ότι συμπτώματα τύπου αλλεργίας, μπορεί να είναι πολύπλοκα περιστατικά και να μην είναι αρκετή μια επίσκεψη σε φαρμακείο, αλλά να πρέπει να επισκεφθείτε οφθαλμίατρο για να εκτιμήσει σωστά την κατάσταση και να δώσει την θεραπεία που πρέπει για το συγκεκριμένο περιστατικό.

Copyright 2019 - All Rights Reserved

Ο Σχεδιασμός και η Ανάπτυξη της ιστοσελίδας έγινε από την RodosWebs