Γυαλιά ηλίου (κανονικά) ή polarized γυαλιά ηλίου ; τι να διαλέξετε ;

POLARIZED ΓΥΑΛΙΑ Η’ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΓΥΑΛΙΑ ΗΛΙΟΥ ;

 

Οι πολωμένοι φακοί μπορούν να βελτιώσουν τη διαύγεια και να μειώσουν την καταπόνηση των ματιών σε έντονα ηλιόλουστες ημέρες. Αυτά είναι πολύ καλά νέα για τους λάτρεις των υπαίθριων δραστηριοτήτων που απογοητεύονται και ακόμη και προσωρινά τυφλώνονται από το ανακλώμενο από τις διάφορες επιφάνειες φως -την αντηλιά και το φως του ήλιου. Το να πέφτει μια έντονη φωτεινή ακτίνα του ήλιου απευθείας στα μάτια είναι ταυτόχρονα και ενοχλητικό αλλά και δυνητικά επικίνδυνο.

Συνήθως το φως διασκορπίζεται επειδή αναπηδά σε διαφορετικές γωνίες και κατευθύνσεις από την ανομοιόμορφη επιφάνεια ενός αντικειμένου. Αλλά αν η επιφάνεια είναι λεία, όπως με ήρεμο νερό ή ένα επίπεδο κομμάτι λαμαρίνας, το φως αντανακλάται σε μία γωνία – ευθεία επάνω ακριβώς στα μάτια μας. Αυτό είναι που γνωρίζουμε ως έντονο φως-αντηλιά .

Ευτυχώς, τα σημερινά γυαλιά ηλίου - με ή χωρίς συνταγή οφθαλμίατρου με βαθμούς διαθλαστικής ανωμαλίας (μυωπία – υπερμετρωπία -αστιγματισμό) - μπορούν να τροποποιηθούν με μια τεχνική που ονομάζεται πόλωση (polarization) για να μειώσει το φως που αντανακλάται μάτια μας -δηλαδή την αντηλιά- και να βελτιώσει την όραση στον ήλιο αλλά και την ασφάλεια μας από τον στον ήλιο.

Πώς λειτουργούν οι πολωμένοι φακοί

Οι πολωμένοι φακοί έχουν μια ειδική χημική ουσία που εφαρμόζεται σε αυτά για το φιλτράρισμα του φωτός. Τα μόρια της χημικής αυτής ουσίας παρατάσσονται με ειδικό τρόπο ειδικά για να εμποδίσουν-μπλοκάρουν- μέρος του φωτός για να μην περάσει από το φακό. Σκεφτείτε το σαν στόρια που κρέμονται μπροστά από ένα παράθυρο. Μόνο το φως που περνά μέσα από τα ανοίγματα από αυτά τα στόρια μπορούμε να δούμε.

Σε πολωμένα γυαλιά ηλίου, το φίλτρο αυτό δημιουργεί κάθετα ανοίγματα για να περνάει το φως. Αυτό σημαίνει ότι μόνο οι ακτίνες φωτός που πλησιάζουν κάθετα τα μάτια μας μπορούν να περάσουν από αυτά τα ανοίγματα. Έτσι , αυτοί οι φακοί θα μπλοκάρουν όλα τα οριζόντια κύματα -ακτίνες φωτός που αναπηδούν από μια ήρεμη επιφάνεια νερού όπως σε μια λιμνούλα ή μια λαμπερή κουκούλα αυτοκινήτου, για παράδειγμα.

Ως αποτέλεσμα, η εικόνα που βλέπετε με πολωμένους φακούς είναι λίγο πιο σκοτεινή από το συνηθισμένο, αλλά τα αντικείμενα φαίνονται πιο ζωηρά και πιο καθαρά-ευκρινή και ευκολότερο να δούμε τις λεπτομέρειες.                                          Οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν πολωμένα γυαλιά ηλίου για μεγάλα χρονικά διαστήματα συχνά λένε ότι είναι λιγότερο κουρασμένοι από το συνηθισμένο μετά από ώρες παραμονής σε εξωτερικό χώρο με πολλή αντηλιά.                                         Ειδικά, οι άνθρωποι που ψαρεύουν, βρίσκουν ότι τα πολωμένα γυαλιά ηλίου μειώνουν δραστικά την αντηλιά-το έντονο φως και τους βοηθούν να βλέπουν μέσα στο νερό.

Πότε να ΜΗ χρησιμοποιείτε πολωμένα γυαλιάΥπάρχουν μερικές περιπτώσεις όπου δεν συνιστώνται τα πολωμένα (polarized) γυαλιά. Για παράδειγμα, θα δυσκολευτείτε να δείτε εικόνες σε οθόνες LCD (οθόνη υγρών κρυστάλλων) όπως:-         χειριστήρια ταμπλό αυτοκινήτου-         Μηχανές μετρητών ATM-         κινητά τηλέφωνα και μερικά ρολόγιαΕίναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι εάν τα γυαλιά ηλίου σας έχουν πιστοποίηση ότι εμποδίζουν τις επιβλαβείς υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου (UV), αυτό ΔΕΝ σημαίνει ότι είναι ΚΑΙ πολωμένα. Οι πολωμένοι φακοί θα πρέπει να έχουν ΚΑΙ τέτοια ετικέτα επιπλέον. 

Είναι καλύτερα τα κανονικά γυαλιά ηλίου ή τα πολωμένα γυαλιά;

Ένα κανονικό ζευγάρι γυαλιών ηλίου είναι καλύτερο για τακτικές υπαίθριες δραστηριότητες. Οι πολωμένοι φακοί δεν προστατεύουν πάντα πλήρως από τις ακτίνες UV, αλλά είναι πιο άνετοι να τα φοράτε στο χιόνι, σε μια περιοχή με νερό ή όπου υπάρχει έντονο τσιμέντο -περιοχές χωρίς πράσινο , όπου οι αντανακλάσεις του φωτός – αντηλιά , από το τσιμέντο είναι έντονες

Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα οφέλη και τα μειονεκτήματα των πολωμένων φακών, μιλήστε με τον οφθαλμίατρο σας.

Copyright 2023 - All Rights Reserved

Ο Σχεδιασμός και η Ανάπτυξη της ιστοσελίδας έγινε από την RodosWebs