Επανάσταση! Ανακάλυψη για τη θεραπεία του Καταρράκτη;

Επανάσταση! Ανακάλυψη για τη θεραπεία του Καταρράκτη; Επανάσταση! Ανακάλυψη για τη θεραπεία του Καταρράκτη;

Στο πρόσφατο συνέδριο που έγινε 14-17  Νοεμβρίου 2015, στο Las Vegas, η γιατρός Dr. Leah Makley περιγράφει για πρώτη φορά , μια στερόλη σε μορφή οφθαλμικών σταγόνων η οποία έχει την ιδιότητα να συνδέεται στις α-κρυσταλλίνες του φακού του ματιού, και έτσι βοηθάει στην βελτίωση της διαφάνειας-διαύγειας του φακού του οφθαλμού, και δυνητικά να βοηθήσει στην μείωση της επιδείνωσης ή ακόμα και της εμφάνισης του καταρράκτη.

Ο καταρράκτης στα μάτια δημιουργείται από την συσσώρευση και συσσωμάτωση των α-κρυσταλλινών μέσα στο φακό του ματιού.

Η Dr. Leah Makley χρησιμοποιώντας μοντέλο ποντικιού βρήκε ότι σε πειραματικό επίπεδο η ουσία αυτή της στερόλης σταθεροποίησε τις κρυσταλλίνες του φακού, σταμάτησε την συσσωμάτωση τους,  και απέτρεψε περαιτέρω επιδείνωση της εξέλιξης του καταρράκτη, γεγονός που δείχνει ότι η ουσία αυτή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί τόσο σαν πρόληψη της εμφάνισης του καταρράκτη όσο και στην αντιμετώπιση του χρόνιου καταρράκτη που έχει ήδη εμφανιστεί σε ανθρώπους.

Αναλυτικά:

Σε ό, τι θα μπορούσε να είναι ένα παιχνίδι που θα αλλάξει τη θεραπεία του καταρράκτη, ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο έχουν εντοπίσει μια στερόλη που έχει τη δυνατότητα να αντιστρέψει καταρράκτη μπλοκάροντας α-κρυστάλλινη συνάθροιση.

Η έρευνα εκμεταλλεύεται μια κρίσιμη διαφορά μεταξύ των σωστά αναδιπλωμένων κρυσταλλινών και τις μορφές του αμυλοειδούς των κρυσταλλινών αυτών οι οποίες είναι αυτές που δημιουργούν θολερότητα του φακού: το σημείο τήξης τους. Οι ερευνητές υπέθεσαν ότι οι ενώσεις που μειώνουν το σημείο τήξης της μεταλλαγμένης κρυστάλλινης θα μπορούσαν δυνητικά να αυξήσουν την διαλυτότητα της πρωτεΐνης και να μειώσουν τη συσσώρευση και τον σχηματισμό αμυλοειδούς.

Χρησιμοποιώντας διαφορικής σάρωσης φλουρομετρία -flurimetry- , η οποία επέτρεψε στους επιστήμονες να μετρηθεί η θερμοκρασία στην οποία μια πρωτεΐνη στόχος αρχίζει να λιώνει, και έτσι προσδιορίστηκε ότι η μεταλλαγμένη πρωτεΐνη είχε ένα σημείο τήξης 4 βαθμούς υψηλότερη από την πρωτεΐνη άγριου τύπου. Η ομάδα στη συνέχεια επικεντρώθηκε στην εξεύρεση χημικής ουσίας που να χαμηλώνει το σημείο τήξης των αμυλοειδών της κρυστάλλινης στην κανονική, υγιή σειρά.

Ξεκινώντας με 2.450 ενώσεις, εντόπισαν τελικά 1 που με πιο αποτελεσματικό τρόπο μείωσε τη θερμοκρασία τήξης της μεταλλαγμένης κρυστςλλίνης, η ένωση 29. Η ένωση 29 είναι ένα μέλος μιας κατηγορίας χημικών γνωστή ως στερόλες. Χρησιμοποιώντας ηλεκτρονικό μικροσκόπιο, τεχνολογία πυρηνικού μαγνητικού συντονισμού και τις δοκιμές διαλυτότητας, έδειξαν ότι η ένωση 29 μπορούσε να εμποδίσει το σχηματισμό αμυλοειδούς και μερικώς την αντίστροφη των μεταλλαγμένων της κρυστάλλινης και την αδιαλυτότητα της in vitro.

Επιπλέον, βρήκαν ότι μία σταγόνα της ένωσης 29 που χορηγείται 3 φορές την εβδομάδα για 2 εβδομάδες βελτιώνει σημαντικά την αδιαφάνεια του φακού με ένα μέσο όρο ενός βαθμού (LOCS III) σε μοντέλα ποντικιού που είχε καταρράκτη λόγω ηλικίας ή συγγενή καταρράκτη. Αυτά τα αποτελέσματα ήταν εμφανή 4 εβδομάδες αφού σταμάτησε η θεραπεία. Οι συγγραφείς έκαναν επίσης ex vivo μελέτες χρησιμοποιώντας υλικό από  ανθρώπινο φακό από ασθενείς με καταρράκτη και βρήκαν ότι η ένωση 29 αύξησε την περιεκτικότητα σε διαλυτή πρωτεΐνη κατά 18%.

Αυτή είναι η δεύτερη μελέτη μέσα στο έτος  2015,  που δείχνει ότι οι στερόλες μπορεί ενδεχομένως να αντιστρέψουν τον καταρράκτη.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Ιούλιο του 2015 στο τεύχος του Nature έδειξε ότι η παραγωγή λανοστερόλης σταματάει σε παιδιά που έχουν συγγενή καταρράκτη, και ότι οι ενέσεις λανοστερόλης  μείωσαν την επιδείνωση του καταρράκτη σε σκύλους.

Και οι δύο μελέτες υποδηλώνουν την πιθανότητα μιας μελλοντικής μη χειρουργικής θεραπείας του καταρράκτη.

Copyright 2018 - All Rights Reserved

Ο Σχεδιασμός και η Ανάπτυξη της ιστοσελίδας έγινε από την RodosWebs