Κερατοειδής

Διάγνωση και αποτελεσματική θεραπεία για παθήσεις του κερατοειδούς, είτε κληρονομικές είτε επίκτητες.

Με την εμπειρία που απέκτησε ο κος Χατζηνικόλας στην Αγγλία, και με τα τελευταίας γενιάς μηχανήματα που διαθέτει το ιατρείο του, παρέχεται εξειδικευμένη και εξατομικευμένη θεραπεία τόσο σε ιογενούς αιτιολογίας , μικροβιακής αλλά και σε ανοσολογικής αιτιολογίας φλεγμονές του κερατοειδούς.

Ειδικοί φακοί επαφής για μυωπία , αστιγματισμό, υπερμετρωπία , και πρεσβυωπία.

Έγκαιρη διάγνωση του κερατόκωνου και περαιτέρω αντιμετώπιση του.

Τι είναι ο κερατόκωνος

Η λέξη είναι σύνθετη και προέρχεται από το πρώτο συνθετικό της λέξης κερατοειδής  (κερατο- ) και τη λέξη κώνος = κερατόκωνος.

Είναι μια πάθηση κατά την οποία ο κερατοειδής, λεπταίνει, και παίρνει το σχήμα κώνου.

Κερατόκωνος

Συνήθως εμφανίζεται στην εφηβεία, και μέχρι την ηλικία των 40 ετών. Στη Ρόδο το νεότερο άτομο που βρήκαμε να έχει κερατόκωνο είναι 10 ετών.

Η συχνότητα εμφάνισης του στο γενικό πληθυσμό είναι περίπου ένα άτομο στους 2.000.

Άντρες και γυναίκες προσβάλλονται με την ίδια συχνότητα. Συνήθως εμφανίζεται και στα δύο μάτια ταυτόχρονα, με την εμφάνιση μόνο σε ένα μάτι να είναι πολύ σπάνια.

Σε μερικές οικογένειες παρουσιάζεται σε μεγάλη συχνότητα. Έχει παρατηρηθεί ότι σε οικογένειες που έχουν ήδη ένα άτομο με κερατόκωνο, η συχνότητα εμφάνισης κερατόκωνου σε άλλο μέλος του στενού κύκλου της οικογένειας, είναι 6-19%
Παίζει μεγάλο ρόλο και η κληρονομικότητα (έχουν βρεθεί και μερικές θέσεις γονιδίων σε χρωμοσώματα) .

Παρά τις πολλές και εκτεταμένες μελέτες για τον κερατόκωνο, η αιτιολογία του παραμένει άγνωστη. Πολλοί παράγοντες: γενετικοί, περιβαλλοντικοί, και αλλαγές σε κυτταρικό επίπεδο, παίζουν ρόλο στην εμφάνιση του. Έχει συσχετιστεί η ύπαρξη του σε άτομα με ατοπικές παθήσεις, όπως το άσθμα, αλλεργίες και έκζεμα, και δεν είναι ασυνήθιστο μια ή και όλες αυτές οι καταστάσεις να προσβάλλουν το ίδιο άτομο.

Μερικές φορές μπορεί να υπάρχει και σε συνδυασμό με μικρή πρόπτωση μιτροειδούς βαλβίδας.

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι το έντονο τρίψιμο των ματιών συντελεί στην επιδείνωση του κερατόκωνου.

Τι συμπτώματα έχει ;

Τα άτομα συνήθως έρχονται με θολή όραση στο ένα μάτι. Παραπονιούνται για φωτοφοβία (έντονη ενόχληση στα φώτα), και περιγράφουν στεφάνια ή ακτίνες γύρω από τα φώτα, ή και παρουσία διαφόρων ειδώλων γύρω από εικόνες.

Συχνό χαρακτηριστικό είναι ότι το άτομο παραπονιέται ότι αλλάζουν συνεχώς οι βαθμοί των γυαλιών του σε μικρά χρονικά διαστήματα.

Η διάγνωση γίνεται τόσο με την κλινική εξέταση (απαιτεί μεγάλη κλινική εμπειρία) αλλά και με εξειδικευμένα μηχανήματα όπως η τοπογραφία κερατοειδούς.

Τοπογραφία κερατοειδούς - Κερατόκωνος

Με την τοπογραφία κερατοειδούς μετριέται η κυρτότητα του κερατοειδούς , και με την παχυμετρία (υπέρηχος) , το πάχος του κερατοειδούς.

Η αντιμετώπιση του κερατόκωνου μέχρι πριν από 10 χρόνια γίνονταν:

  • με τη χρήση σκληρών φακών επαφής για την βελτίωση της όρασης αλλά όχι όμως και το σταμάτημα της εξέλιξης του κερατόκωνου,   
  • και σε προχωρημένο στάδιο με την μεταμόσχευση κερατοειδούς με πολλά όμως μετεγχειρητικά προβλήματα όπως το γλαύκωμα, και η εμφάνιση καταρράκτη, αλλά με το βασικότερο κίνδυνο της, ανά πάσα στιγμή, απόρριψης του μοσχεύματος.

Πλέον η αντιμετώπιση του κερατόκωνου γίνεται με την εφαρμογή διασύνδεσης κολλαγόνου στον κερατοειδή.

ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗΣ ΚΟΛΛΑΓΟΝΟΥ ME ΡΙΒΟΦΛΑΒΙΝΗ (C3-R )
(collagen cross-linking with riboflavin/ultraviolet A)

Ο κος Χατζηνικόλας έχει παρακολουθήσει ειδικά πιστοποιημένα σεμινάρια στο Παρίσι, και εκπαιδεύθηκε στην εφαρμογή της συγκεκριμένης θεραπείας.

Το ιατρείο διαθέτει τον κατάλληλο εξοπλισμό για την αντιμετώπιση του κερατόκωνου με αυτή τη μέθοδο.

Η εφαρμογή σταγόνων ριβοφλαβίνης (βιταμίνη Β2) μαζί με υπεριώδη ακτινοβολία Α, για την διασύνδεση του κολλαγόνου του κερατοειδούς, είναι η νέα μέθοδος αντιμετώπισης του κερατόκωνου, και η μόνη που έδειξε μεγάλα ποσοστά σταθεροποίησης του.  Ο στόχος αυτής της θεραπείας είναι να αυξήσει την μηχανική σταθερότητα του κερατοειδούς και την αντίστασή του στην χαλάρωση από ένζυμα, προκαλώντας αύξηση των δεσμών σύνδεσης μεταξύ των ινών του κερατοειδούς, με αποτέλεσα ο κερατοειδής να γίνεται πιο σκληρός και σταθερός.

Η επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία και η όλη επέμβαση διαρκεί μια ώρα.

Κατά την επέμβαση αυτή , αφού αφαιρεθεί το επιθήλιο του κερατοειδούς με ένα ειδικό εργαλείο, ενσταλλάσσονται σταγόνες ριβοφλαβίνης κάθε 3-5 λεπτά. Όταν ο κερατοειδής έχει απορροφήσει ικανοποιητική ποσότητα ριβοφλαβίνης (συνήθως μετά από 30 λεπτά) τότε υπεριώδης ακτινοβολία Α χαμηλής ενέργειας (3mW/cm2), εφαρμόζεται στον κερατοειδή για 30 λεπτά.

Σε αυτά τα επίπεδα της χαμηλής ακτινοβολίας, η επέμβαση έχει αποδειχθεί ασφαλής και αποτελεσματική. Εφαρμόζεται στην Ευρώπη πάνω από 7 χρόνια.

Κωνσταντίνος Γ. Χατζηνικόλας, MD

Κωνσταντίνος Γ. Χατζηνικόλας, MD

Χειρουργός Οφθαλμίατρος
Ειδικευθείς στη Μεγάλη Βρετανία
Εξειδικευθείς στην αντιμετώπιση της Διαβητικής Αμφιβληστροειδοπάθειας και της Ηλικιακής Εκφύλισης της Ωχράς κηλίδας. (Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Newcastle - Αγγλία)

Copyright 2024 - All Rights Reserved

Ο Σχεδιασμός και η Ανάπτυξη της ιστοσελίδας έγινε από την RodosWebs