Στραβισμός

Ο στραβισμός είναι  ένα πρόβλημα των ματιών, στο οποίο τα μάτια δεν ευθυγραμμίζονται φυσιολογικά και εστιάζουν σε διαφορετικές κατευθύνσεις. Το ένα μάτι μπορεί να κοιτάζει ευθεία ενώ το άλλο να κοιτάζει προς τα μέσα, προς τα έξω, προς τα πάνω ή προς τα κάτω. Η απόκλιση του ματιού μπορεί να είναι μόνιμη ή μπορεί να έρχεται και να φεύγει. Ποιο μάτι φεύγει και ποιο είναι ευθυγραμμισμένο μπορεί να αλλάζει.

Ο στραβισμός είναι συχνή κατάσταση στο παιδιά.

Περίπου το 4% των παιδιών στην Αμερική έχουν στραβισμό.

Μπορεί όμως να εμφανιστεί και αργότερα στη ζωή ενός ατόμου.

Μπορεί να έχει και κληρονομικό χαρακτήρα, και συνήθως τα άτομα με στραβισμό έχουν κάποιον συγγενή με στραβισμό.

ΕΣΩΤΡΟΠΙΑ

Βρεφική εσωτροπία: όταν το μάτι γυρνάει προς τα μέσα, είναι ο πιο συχνός τύπος στραβισμού σε βρέφη. Τα νέα παιδιά με εσωτροπία δε μπορούν να χρησιμοποιούν και τα δύο μάτια τους μαζί.

Προσαρμοστική εσωτροπία είναι μια συχνή κατάσταση εσωτροπίας που συμβαίνει συνήθως σε παιδιά μεγαλύτερα των 2 ετών. Σε αυτό τον τύπο στραβισμού όταν το παιδί εστιάζει για να δει καθαρά, τότε τα μάτια του γυρνάνε προς τα μέσα. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν το παιδί κοιτάζει σε μακρινά ή και κοντινά αντικείμενα.

ΕΞΩΤΡΟΠΙΑ

Εξωτροπία είναι όταν το μάτι κοιτάζει προς τα έξω, και είναι ένας άλλος τύπος στραβισμού. Αυτό συνήθως συμβαίνει όταν ένα παιδί κοιτάζει σε ένα αντικείμενο σε μακρινή απόσταση. Η εξωτροπία μπορεί να συμβαίνει περιστασιακά ειδικά όταν ο παιδί είναι άρρωστο , κουρασμένο ή ρεμβάζει- ονειροπολεί. Οι γονείς παρατηρούν ότι το παιδί αλληθωρίζει όταν βγαίνει στο φως του ήλιου.

ΕξωτροπίαΕξωτροπία

ΑΙΤΙΕΣ ΣΤΡΑΒΙΣΜΟΥ

Έξι μύες ελέγχουν την κίνηση του ματιού, και είναι συνδεδεμένοι στο εξωτερικό μέρος του ματιού. Σε κάθε μάτι ένας μυς κινεί το μάτι προς τα δεξιά , ένας προς τα αριστερά, και οι άλλοι τέσσερις μύες το κινούν προς τα πάνω, κάτω και σε γωνία.

Για την ευθυγράμμιση και η εστίαση των ματιών σε ένα αντικείμενο, όλοι οι μύες γύρω από ένα μάτι πρέπει να είναι σε ισορροπία και να λειτουργούν μαζί, να είναι συγχρονισμένοι. Ο εγκέφαλος είναι αυτός που ελέγχει αυτούς τους μύες. Τα μάτια με φυσιολογική όραση κοιτάνε στο ίδιο σημείο. Ο εγκέφαλος τότε ενώνει τις δυο (μια από κάθε μάτι) εικόνες σε μια, τρισδιάστατη εικόνα. Αυτή η τρισδιάστατη εικόνα μας δίνει την αντίληψη του βάθους.

Όταν το ένα μάτι είναι εκτός ευθυγράμμισης δυο διαφορετικές εικόνες στέλνονται στον εγκέφαλο. Σε ένα νέο παιδί, ο εγκέφαλος μαθαίνει να αγνοεί την εικόνα από το μάτι που δεν είναι ευθυγραμμισμένο, και βλέπει μόνο την εικόνα που έρχεται από το ευθυγραμμισμένο μάτι ή το μάτι με την καλύτερη όραση.

Οι ενήλικες που παθαίνουν στραβισμό συχνά έχουν διπλωπία, (τα βλέπουν διπλά) γιατί ο εγκέφαλος έχει μάθει ήδη να παίρνει εικόνες και από τα δυο μάτια και δε μπορεί να βελτιώσει την εικόνα από το μάτι που ΄΄φεύγει΄΄.

Ένα παιδί συνήθως δε βλέπει διπλά.

Στραβισμός όμως μπορεί να συμβεί και σε παιδιά που έχουν τις παρακάτω καταστάσεις:

  • Εγκεφαλική παράλυση
  • Σύνδρομο Down
  • Υδροκέφαλο
  • Όγκοι εγκεφάλου
  • Προωρότητα

Καταρράκτης ή και τραυματισμός του ματιού μπορεί να επηρεάσει την όραση και να προκαλέσει στραβισμό. Η πλειονότητα των παιδιών ωστόσο δεν έχουν κανένα από αυτά τα προβλήματα.  Πολλά έχουν και οικογενειακό ιστορικό στραβισμού.

Αμβλυωπία λόγω στραβισμού

Η καλή όραση αναπτύσσεται στην παιδική ηλικία, και όταν και τα δυο μάτια έχουν φυσιολογική ευθυγράμμιση. Ο στραβισμός μπορεί να προκαλέσει μειωμένη όραση – αμβλυωπία στο μάτι που δεν είναι ευθυγραμμισμένο.

Αμβλυωπία λόγω στραβισμούΑμβλυωπία λόγω στραβισμούΟ εγκέφαλος θα παίρνει μόνο την εικόνα από το ευθυγραμμισμένο μάτι, και θα αγνοεί το μάτι που φεύγει. Αν το ίδιο μάτι αγνοείται συνεχώς στην πρώιμη παιδική ηλικία, (ηλικία μικρότερη από 6-7 ετών) τότε το μάτι που ΄΄φεύγει΄΄ μπορεί να μην αναπτύξει κανονική όραση , ή μπορεί και να χάσει όραση.

Το πρώτο σημάδι στραβισμού είναι όταν το μάτι δεν είναι ευθυγραμμισμένο.

Μερικές φορές τα παιδιά κλείνουν το ένα μάτι στο έντονο φως του ήλιου, ή γέρνουν το κεφάλι τους για να χρησιμοποιήσουν και τα δυο μάτια μαζί.

ΨΕΥΔΟΣΤΡΑΒΙΣΜΟΣ

Τα μάτια των βρεφών μερικές φορές φαίνονται σαν να ΄΄φεύγουν΄΄ , αλλά στην πραγματικότητα δεν φεύγουν. Αυτή η κατάσταση λέγεται ψευδοστραβισμός.

Τα νέα παιδιά έχουν συνήθως πλατιά επίπεδη βάση της μύτης και μια αναδίπλωση του δέρματος του βλεφάρου στο τμήμα προς τη μύτη, το οποίο κάνει τα μάτια να φαίνονται ότι ΄΄φεύγουν΄΄.  Αυτή η κατάσταση του ψευδοστραβισμού μπορεί να βελτιωθεί όσο το παιδί μεγαλώνει. Το παιδί αυτό δεν έχει αληθινό στραβισμό.

Ένας οφθαλμίατρος μπορεί να ξεχωρίσει τον αληθινό στραβισμό από τον ψευδοστραβισμό.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΤΡΑΒΙΣΜΟΥ

Η διάγνωση του στραβισμού μπορεί να γίνει με την οφθαλμολογική εξέταση από οφθαλμίατρο με εμπειρία σε παιδιά.

Συνιστάται τα παιδιά από την ηλικία των 3 με 3 ½ ετών να εξετάζονται από τον παιδίατρο τους, και όταν το παιδί δεν μπορεί να περάσει τα απλά τεστ οπτικής οξύτητας που κάνει  ο παιδίατρος, τότε μια ολοκληρωμένη και εξειδικευμένη εξέταση πρέπει να γίνει από οφθαλμίατρο με εμπειρία σε παιδιά.

Αν στην οικογένεια υπάρχει ιστορικό στραβισμού, ή αμβλυωπία ή κάποιος να φοράει χοντρά γυαλιά, τότε ο οφθαλμίατρος θα πρέπει να εξετάζει το παιδί και σε ηλικία μικρότερη των 3 ετών.

Μετά την ολοκληρωμένη εξέταση, ο οφθαλμίατρος θα μπορέσει να προτείνει θεραπεία.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΣΤΡΑΒΙΣΜΟΥ

Η αντιμετώπιση του στραβισμού γίνεται για να δυναμώσει το αδύνατο μάτι, και να επαναφέρει την διόφθαλμη όραση. Σε μερικές περιπτώσεις στραβισμού, τα γυαλιά μπορεί να δοθούν στο παιδί σας για να ευθειαστούν τα μάτια του.

Άλλες θεραπείες μπορεί να περιλαμβάνουν εγχείρηση για να διορθωθεί το πρόβλημα του στραβισμού, ή να αφαιρεθεί ο συγγενής καταρράκτης αν υπάρχει.

Η αμβλυωπία μπορεί να αντιμετωπιστεί με το κλείσιμο του ματιού που ΔΕΝ ΄΄φεύγει΄΄ ή τη θόλωση της όρασης του ματιού αυτού, με ειδικά κολλύρια, έτσι ώστε να βελτιώσουμε την όραση στο πιο αδύνατο μάτι. Αν η αμβλυωπία ανακαλυφθεί στα πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού, η θεραπεία είναι συνήθως πολύ αποτελεσματική.

Αν η αντιμετώπιση καθυστερήσει, η αμβλυωπία μπορεί να γίνει μόνιμη. Σαν κανόνας όσο νωρίτερα αντιμετωπιστεί η αμβλυωπία, τόσο καλύτερο το αποτέλεσμα όσον αφορά την όραση του παιδιού.

Πολύ νέα παιδιά με εσωτροπία, συνήθως χρειάζονται χειρουργική επέμβαση για να ευθυγραμμιστούν τα μάτια.

Για την προσαρμοστική εσωτροπία τα γυαλιά μειώνουν την προσπάθεια που κάνουν τα μάτια να εστιάσουν και έτσι τα μάτια ευθειάζονται. Μερικές φορές διπλοεστιακά γυαλιά είναι απαραίτητα για την κοντινή εργασία. Αν ο στραβισμός παραμένει σε μεγάλο βαθμό, τότε η χειρουργική επέμβαση είναι απαραίτητη.

Για την εξωτροπία, παρά το ότι τα γυαλιά, ασκήσεις, κλείσιμο του ματιού, ή και η χρήση πρισμάτων στα γυαλιά, μπορεί να μειώσουν ή να βοηθήσουν τον έλεγχο του ματιού που φεύγει προς τα έξω, η χειρουργική επέμβαση συχνά είναι απαραίτητη.

Κωνσταντίνος Γ. Χατζηνικόλας, MD

Κωνσταντίνος Γ. Χατζηνικόλας, MD

Χειρουργός Οφθαλμίατρος
Ειδικευθείς στη Μεγάλη Βρετανία
Εξειδικευθείς στην αντιμετώπιση της Διαβητικής Αμφιβληστροειδοπάθειας και της Ηλικιακής Εκφύλισης της Ωχράς κηλίδας. (Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Newcastle - Αγγλία)

Copyright 2024 - All Rights Reserved

Ο Σχεδιασμός και η Ανάπτυξη της ιστοσελίδας έγινε από την RodosWebs